Gulfamana flash websites
Image default
Business / Construction and Maintenance

Wat voor soort daken zijn er?

De volgende daken kent iedereen: het platte dak en het hellende dak. Maar wat voor soort daken vallen er onder deze soort daken? Daar gaan we u in dit artikel meer uitleg over geven.

Een tentdak

Heeft 3,4 of meer zijdes (meestal 4). De zijdes van het dak zijn allemaal ongeveer gelijk aan elkaar. Varianten op de tentdak zijn:

➔  paviljoendaken

➔  puntdaken

➔  piramidedaken – Deze heeft 4 identieke dakzijde en heeft een vierkant grondvlak

 

Deze daken hebben als overeenkomst dat ze allemaal in één punt samenkomen. Dit punt heet het nokpunt.

Een zadeldak

Wordt het meeste gebruikt bij huizen. Een zadeldak heeft twee zijdes die stijl met een hoek van minimaal 15 graden aflopen. Bij een zadeldak zit aan beide zijde een dakgoot om het regenwater op te vangen. Wanneer de ene zijde langer is dan de andere kant wordt er gesproken van een mank zadeldak.

Een Schilddak

Heeft vaak 4 zijdes, zoals een tentdak, alleen heeft een schilddak geen 4 gelijke zijdes. Een schilddak wordt vaak gebruikt bij boerderijen. Hier zie je dat vaak het dak aan de voor- en achterkant kleiner is dan aan de zijkanten. Doordat het dak meerdere zijdes heeft, is het beter bestand tegen harde wind stoten dan bijvoorbeeld een zadeldak.

Een Lessenaars dak

Is één geheel en loopt net als een zadeldak af met een hellingshoek van minimaal 15 graden. Een lessenaars dak heeft dus geen meerdere zijdes waardoor je veel ruimte kan besparen. Huizen met meerdere dakzijdes hebben te maken met een nok waardoor ze veel ruimte verliezen.

Een plat dak

Zoals het woord al zegt: een plat dak zonder hellingshoek. Zonder hellingshoek is niet helemaal waar; een plat dak heeft vaak een hele kleine hellingshoek om ervoor te zorgen dat het water dat op het dak terecht komt, weg kan lopen. Doordat het dak geheel plat gaat er geen ruimte verloren.

 

Voor uw dak een dakbedekking specialist nodig? Neem dan contact op met Dakster Alkmaar.

http://dakster.nl/