Gulfamana flash websites
Image default
Business / Construction and Maintenance

Wat is precies ‘wayfinding’?

Ken je dat, je bent in een onbekende ruimte en je bent opzoek naar de weg. Je kijkt in het rond, maar vindt nog geen aanknopingspunten over waar je naartoe moet gaan. Dit kan erg frustrerend zijn, je hebt immers geen zin om veel moeite te doen om de weg te kunnen vinden. Daarom zijn de bezoekers van een ruimte erbij gebaat om wayfinding te faciliteren. Letterlijk vertaald betekent wayfinding ‘de weg vinden’ of ‘navigeren’. Het gaat hierbij om de denkwijze van de mens, om te bepalen welke route er genomen moet worden. Zeker wanneer iemand onbekend is in een bepaalde ruimte, is het belangrijk dat er duidelijk staat aangegeven wat waar te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan een bibliotheek, een bioscoop, een school of een ziekenhuis.

Waarom is wayfinding belangrijk?

Het kost erg veel moeite en tijd wanneer je verdwaald bent in een gebouw dat je niet goed kent. Je loopt het risico om een afspraak te missen, of het brengt andere risico’s met zich mee. En dat is natuurlijk vervelend. Vergelijk het met autorijden in een stad die je niet kent. Je bent dan erg afhankelijk van de borden op straat. Zonder goede bewegwijzering weet je niet goed waar je naartoe moet, en je loopt dan veel sneller de kans dat je de verkeerde route neemt en verdwaald.

Voor wie is wayfinding belangrijk?

Het antwoord op deze vraag ligt eigenlijk een beetje voor de hand. Want in principe is wayfinding voor iedereen erg belangrijk. Allereerst natuurlijk de persoon die een bepaalde plaats wil bezoeken. Denk aan het toilet, een uitgang of bijvoorbeeld de parkeerplaats. Maar ook een route is belangrijk voor wayfinding. Je kunt op verschillende manieren van A naar B lopen. Maar wat is de mooiste, kortste of snelste route? Daarnaast is het belangrijk voor mensen die een gebied willen verkennen.

 

http://www.hanskraan.nl/wayfinding/