Gulfamana flash websites
Image default
Business / Construction and Maintenance

Wat is een boekenscanner?

Een boekenscanner is de ontbrekende schakel tussen je boekenplank en je e-reader.

Het is een apparaat dat wordt gebruikt om de bladzijden van een boek of een compleet boekwerk te digitaliseren. Ik hou van boeken lezen en het maken van aantekeningen voor het boek. Maar mijn grootste probleem is het opslaan van de boeken. Ik verhuis nogal vaak. Ik reis ook veel. Ik kan helaas niet alle boeken die ik heb gelezen, bewaren in fysieke vorm. Met een boekenscanner hoef ik mijn boeken nooit meer weg te doen.

Hoe werkt een boekenscanner?

In de basis bestaat elke boekenscanner in de basis uit drie delen. Voor het vastleggen van beelden van elke pagina worden camera’s gebruikt. Een controller activeert de camera’s en slaat de uiteindelijke foto op. Het scanner deel zorgt voor een ideale fotografische omgeving en houd alles bij elkaar. Het mooie van een boekenscanner is dat je boeken en tijdschriften kunt scannen zonder pagina’s eruit te moeten scheuren of de ruggen van boeken te beschadigen.

Boekenscanner versus flatbed scanner

Een boekenscanner is heel anders dan welke andere scanner dan ook. Omdat een boek geen platte onderkant heeft. Puur technisch gezien, zijn boeken een ramp om te scannen. Helaas dacht Johannes Gutenberg 600 jaar geleden niet na over scanners toen hij het boek in zijn huidige vorm bedacht. Natuurlijk is het mogelijk om een boek te scannen met een flatbed scanner. Je drukt het boek zo goed en zo kwaad als het gaat, plat op de glasplaat. Het gevolg kan zijn dat je de rug van het boek beschadigd of dat pagina’s scheef kunnen komen te staan in de digitale versie omdat gescand moet worden langs het ronde oppervlak. Dit maakt een flatbed scanner eigenlijk niet het juiste apparaat om boeken te scannen. En al helemaal geen historische boeken die bewaard moeten blijven voor het nageslacht. Daarom adviseren de professionals van Repromat ook een boekenscanner aan te schaffen wanneer je veel boeken hebt te digitaliseren of grootformaat documenten hebt te scannen. Een boekenscanner werkt anders dan een flatbed scanner. Je legt het boek met de open kant op de scanner. Je plaatst het boek dus eigenlijk op dezelfde manier als je het leest, op de scanner.