Gulfamana flash websites
Image default
Business / Construction and Maintenance

Slotenmaker met de beste sloten: Het cilinderslot

 

Veel mensen die wij als slotenmaker bedienen weten waarschijnlijk niet wat een cilinderslot voor beveiligingsslot is. Een cilinder is een slot waar een sleutel in kan worden gestoken. Deze zitten in de meeste deuren van huizen en panden. Daarbij kan uw slotenmaker ook andere type sloten die gebruik maken van een cilinderslot aanbrengen, zoals een hangslot. In dit artikel richten we ons op het cilinderslot in de deur.

Waar bestaat het cilinderslot uit?

Zoals de naam eigenlijk al zegt, dit slot bestaat uit een cilinder. Dit is een ronde buis, in totaal 2. Deze zijn in elkaar geschoven. Er zitten staafjes in de cilinders. Deze zorgen ervoor dat ze niet vrij van elkaar kunnen bewegen. Na de cilinder volgt de nok. Aan de nok zit een veer, aan de veer zit een schoot. Deze termen roepen waarschijnlijk veel vragen op die u aan een slotenmaker wil stellen. Dit hoeft niet, deze termen komen zo terug in de verdere uitleg.

Wat gebeurd er als de sleutel in het slot wordt gedaan?

Zoals in de vorige paragraaf benoemd zitten er staafjes in de cilinders, dit zijn er in totaal 6. Hier hebben wij als slotenmaker dagelijks mee te maken. Deze staafjes zijn op verschillende plaatsen gebroken. Boven deze staven zitten veren. Deze hebben als functie om ervoor te zorgen dat de staven gemakkelijk omhoog en gemakkelijk omlaag kunnen worden geduwd. De breukvlakken moeten op dezelfde hoogte komen om de blokken vrij van elkaar te kunnen bewegen. Hiervoor moeten de breukvlakken terecht komen op dezelfde hoogte. Logisch zou zijn om een schuin vlak hieronder te schuiven om het probleem te verhelpen. Maar dit is niet de oplossing, de openingen blijven dan bestaan. De oplossing hiervoor is dat er wiggen van verschillende schuine vlakken worden gebruikt. Deze duwen de staven omhoog en zorgen ervoor dat alle breukvlakken op 1 hoogte komen te liggen. Nu is er nog 1 probleem. Dat is dat de staafjes achter de wiggen haken. Oplossing hiervoor is gebruik maken van de sleutel.

De sleutel

Op de sleutel lopen de wiggen schuin af aan twee kanten. De sleutel kan daarom terug worden getrokken. Kort gezegd, wat gebeurd er nu precies als de sleutel in het slot wordt gestopt? De breukvlakken van de staafjes worden geduwd op dezelfde hoogte. Op dit moment kan de sleutel worden omgedraaid. Meer vragen over het cilinderslot? Deze kunt u gerust stellen aan een slotenmaker van ons bureau.

Uw huis beveiligen met een cilinderslot?

Een slotenmaker van ons bureau installeert graag nieuwe cilindersloten in uw pand om deze optimaal te beveiligen.

 

http://www.topslotenmaker.be/