Gulfamanaflashwebsites

 

Een warmtepomp en CV ketel hebben hetzelfde doel; ruimtes verwarmen. Ze doen dit alleen op een iets andere manier, en dit verschil in manieren van opwarmen veroorzaakt ook verschillen in prijs. Maar is de een eigenlijk beter dan de ander? Of hebben ze allebei voor- en nadelen en is geen van de twee objectief beter dan de ander? Hieronder worden wat voor en nadelen van de warmtepomp ten opzichte van de CV ketel besproken.

 

Installatiekosten

De installatiekosten van de warmtepomp zijn over het algemeen een stuk hoger dan de installatiekosten van een CV ketel. Hier zijn meerdere redenen voor. De eerst reden is dat er, voor het installeren van een warmtepomp vergunningen nodig zijn. Daardoor is de installatie van de warmtepomp gewoon duurder dan de installatie van de CV ketel. Een andere reden voor het relatief duur zijn van de warmtepomp is dat het systeem een stuk groter en complexer is dan de CV ketel. Dit zorgt voor kosten die een stuk hoger zijn dan de kosten van de CV ketel.

 

Lagere CO2 uitstoot

CO2 is een stof die niet goed is voor het milieu op aarde. Daarom proberen niet alleen overheden maar ook groepen als Greenpeace de uitstoot van CO2 zo veel mogelijk te verminderen. Een van de voordelen van de warmtepomp is de lagere CO2 uitstoot ervan. Dit komt omdat de warmtepomp geen verbranding nodig heeft, waar de CV ketel wel verbranding nodig heeft. De warmtepomp gebruikt een ander mechanisme om warmte te brengen. Dit mechanisme is een stuk zuiniger, niet alleen qua energie maar zeker met betrekking tot de CO2 uitstoot.

 

Alles meegenomen in de overweging is het niet direct duidelijk welke van de twee beter is dan de ander. De CV ketel is op korte termijn makkelijker te installeren en goedkoper, maar de warmtepomp is op lange termijn niet alleen goedkoper maar ook beter voor het milieu. Het is dus een persoonlijke keuze welke beter is.