Gulfamana flash websites
Image default
Business / Construction and Maintenance

Het perfecte design voor wayfinding

het vinden van de juiste weg. Maar, wat is precies de juiste weg? Stel je gaat van A naar B en moet een route lopen. Dan is de kans groot dat er verschillende routes lopen van de ene naar de andere locatie. Maar, welke route is dan de juiste? Wil je de kortste route, de mooiste route of wil je juist de route die het snelst is? Daarnaast zijn er mensen die plaatsen willen bezoeken, en dat gaat best lastig als je niet goed weet waar deze plaats te vinden is. Denk aan een toilet in het ziekenhuis of een parkeerplaats bij een school. Daarnaast is wayfinding heel belangrijk voor mensen die een gebied willen verkennen zoals een grote stad of een natuurgebied. Hierbij geldt ook dat bewegwijzering hulp kan bieden om ervoor te zorgen dat men de juiste route neemt van A naar B.

Samenvatting over wayfinding

Heb je na het lezen van de eerste alinea nog steeds geen concreet idee van wat wayfinding precies is? Dan leggen we het nu nog even samenvattend uit. Wayfinding is een denkproces en gedrag dat men vertoont als iemand de weg probeert te vinden. Zeker in een onbekende omgeving is het vaak zoeken naar de juiste locatie, het kan daarom best stressvol zijn voor een bezoeker als je lang bezig bent met het zoeken. Je kunt snel verdwalen, en dat kost weer veel tijd. Slechte wayfinding kan voor een organisatie heel nadelig werken.

Hoe bevorder je wayfinding

Een goed wayfinding design is verschillend per locatie en bezoeker. De een heeft van natura een goed richtingsgevoel, maar er zijn ook genoeg mensen die zelfs met bewegwijzering nog de verkeerde kant oplopen. Toch is dit wel een goede manier om de wayfinding design te optimaliseren.  

http://www.hanskraan.nl/wayfinding/