Gulfamana flash websites
Image default
Business / Construction and Maintenance

Het doel van productcodes

Coding and marking zijn ondertussen een must voor alle soorten sectoren, of het nu in de drank- en voedingsindustrie is of voor consumptiegoederen, coding is onmisbaar. In elke industrie gelden er coderingsverplichtingen, daarnaast is coderen essentieel binnen het bedrijf zelf voor bijvoorbeeld kwaliteitscontroles, de traceerbaarheid van het product en voor klantenadvies.

Een product wordt gecodeerd met een productcode: een uniek nummer dat verwijst naar één specifiek product. De Engelse term ervoor is SKU, de afkorting van Stock Keeping Unit. De productcode moet dus zo gemaakt zijn dat ze verwijst naar één specifiek product, de code moet alle info over dat product bevatten. Bijvoorbeeld bij een kledingwinkel is er dan één code voor het product “H&M dames hemd wit 36 19,95”, de code verwijst dan naar een hemd van de damesafdeling van H&M in de kleur wit, in maat 36 en dat €19,95 kost, er is geen verwarring meer mogelijk.

Er geldt geen standaard voor deze nummers, elk bedrijf beslist dus zelf hoe het zijn productcodes opbouwt. Het is wel belangrijk om goed bij de beslissing stil te staan, een juist gekozen coderingssysteem draagt bij aan een efficiënte productflow binnen het bedrijf, een fout gekozen code of het later nog veranderen van de codes is daarentegen nefast hiervoor.

Het uiteindelijk doel van elk bedrijf is natuurlijk zijn producten verkopen, daarvoor wordt de productcode vaak aan een barcode gekoppeld. Elke productcode krijgt dan ook een unieke barcode die ingescand kan worden voor verkoop. In sommige gevallen geldt een barcode ook voor een grotere lijn producten, maar dit is ook aan het bedrijf zelf te bepalen. Tegenwoordig wordt er ook vaak met QR codes gewerkt, dit is dan met hetzelfde principe: voor elk product wordt een specifieke QR code ontworpen die men kan inscannen. Met een QR code printer bevestigd op elke plaats waar productidentificatie nodig is.

http://www.kba-metronic.com/nl/