Op de bouwplaats kun je niet aan het werk zonder een veilige stroomvoorziening. Door gebruik te maken van een gecertificeerde bouwmeterkast hoef je je over de elektriciteit geen zorgen te maken. De speciaal ontwikkelde elektriciteitskasten moeten wel voldoen aan hoge eisen; hier lees je welke dat zijn.

De NEN norm

De NEN-EC-IEC 61439 norm is een van de belangrijkste normen voor laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen van bouwmeterkasten. Ook belangrijk is dat de inrichting over een aarding beschikt zoals is voorgeschreven in de NEN 1010 norm. Zorg er tenslotte voor dat de bouwmeterkast is voorzien van een driehoekige waarschuwingssticker met de bekende bliksemschicht.

Inrichting en constructie bouwmeterkasten

Als we de binnenkant van de bouwmeterkast bekijken lopen we tegen nog een aantal eisen aan. Zo zijn de minimale afmetingen van het netbeheerderscompartiment vastgelegd op 600 x 550 x 250 mm (h x b x d). Om ongelukken te voorkomen moet de behuizing bovendien een slagkracht kunnen doorstaan van 5 Joule. Ook is een beschermingsgraad voorgeschreven van minimaal IP44, zodat deeltjes niet in de kast kunnen doordringen.

Vaak zijn bouwmeterkasten voorzien van:

  • een aansluitkabel voor het laagspanningsnet
  • een trekontlasting/bevestigingsbeugel voor de aansluitkabel van de netbeheerder
  • een verzegelbare aansluitkast met mespatronen, het meterbord en de kWh-meter

Aanvullende eisen

Vrij nieuw is de eis dat het netbeheerderscompartiment moet worden voorzien van een afzonderlijke deur, die afsluitbaar is met een hangslot. Handig en veelgezien; het geïntegreerde ruitje waardoor je de meterstand kunt aflezen. Let er op dat de hoofdschakelaar in het klantgedeelte is ondergebracht. Aan de buitenkant is niet toegestaan!