Gulfamana flash websites
Image default
Business / Construction and Maintenance

Alarmsysteem met of zonder meldkamer?

Mijn alarmsysteem is geïnstalleerd, wat nu?

Om je veiligheid en gemoedsrust te verhogen, ben je overgegaan tot het installeren of laten installeren van een alarmsysteem. Goede keuze, dat kunnen we je nu al meegeven. Niet alleen omdat het potentiële inbrekers zal afschrikken, maar ook voor je eigen rust. Je weet nu dat je je woning beveiligd achterlaat en dat er meldingen komen wanneer er zich iets verdachts zou voordoen. Rest je nu alleen nog de vraag of je al dan niet met een meldkamer gaat samenwerken. We bekijken beide mogelijkheden hierna van naderbij.

 

Werken met een meldkamer

We noemen dit ook wel eens een noodcentrale of alarmcentrale. Deze centrales staan in contact met alle alarmsystemen die bij hen aangesloten zijn en volgen iedere situatie nauwgezet op. Wordt er ergens een alarm gedetecteerd, dan start een volledige procedure op met als doel de toestand terug te normaliseren. Komt er een alarm binnen, dan zal steeds in eerste instantie getracht worden de eigenaar te contacteren. Misschien werd het alarm te laat uitgeschakeld bij het betreden van de woning en is er geen reden tot het nemen van verdere stappen. Lukt dit niet of geeft de eigenaar aan dat het alarm niet te wijten is aan eigen handelen, dan worden verdere maatregelen getroffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beveiligingsagent of de politie die ter plaatse gaan om de toestand te evalueren en indien nodig in te grijpen. Pas als alles terug normaal is, wordt in de centrale het dossier afgesloten en krijgt de eigenaar een update over wat er aan de hand was en welke maatregelen er werden genomen.

 

Je alarmsysteem zelf beheren

Het is vandaag de dag perfect mogelijk om alarmsystemen zelf te beheren zonder tussenkomst van een centrale. Dit doe je door het systeem te koppelen aan software die je kan installeren op je computer, tablet of smartphone. Bij detectie van verdachte situaties zal nu niet een centrale de melding ontvangen maar jijzelf. Jij beslist dan vervolgens of je zelf ter plaatse gaat of eventueel de hulpdiensten inschakelt voor verdere opvolging.

 

Welke keuze is nu de beste?

Hierop kunnen we geen eenduidig antwoord geven omdat dit naar ieders persoonlijke voorkeur te beslissen is.
Het gebruik van een meldkamer is uiteraard niet gratis. Hier is immers de klok rond personeel aan het werk om alles in goede banen te leiden en gepast te reageren op ieder binnenkomend incident. Voordeel hieraan is wel dat jij je nergens druk over hoeft te maken. Eenmaal je alarm is ingeschakeld, nemen de operatoren het van je over en kan jij je concentreren op jouw bezigheden.
Kies je ervoor om de meldingen zelf te beheren, hou er dan rekening mee dat incidentmeldingen op eender welk moment kunnen binnenkomen, ook op momenten die je misschien niet zo goed uitkomen. De andere kant is natuurlijk dat je de kost van een alarmcentrale uitspaart.
Iets om eens over na te denken dus. Weeg de voor- en nadelen van beide alarmsystemen tegen elkaar af en ga voor de optie die voor jou persoonlijk het meest geschikt is. Sommige mensen voelen zich geruster als ze weten dat ze alles zelf in de hand hebben, andere vinden meer rust in het overlaten aan professionals.
Laat je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en weet dat je nog steeds de kans hebt om over te schakelen. Experts helpen je graag bij het maken van je keuze door je van alle mogelijke informatie te voorzien en beide systemen helder uit te leggen. Welk van beide je ook kiest, je woning is prima beveiligd en jij kan gerust genieten van je activiteiten buitenshuis.

https://www.stopdedief.be/alarmsysteem/